Näin syntyi aikoinaan kansikuva kirjaan Tutkimusmatka lojaliteettimarkkinointiin

”Digitaalisuuden aikakausi on johtanut asiakkuustyön jääkauteen. Asiakkaita ei enää puhutella tunteella, eivätkä markkinoijat osaa pitää asiakkaitaan virkeinä. Edelläkävijöillä sen sijaan on intiimi ote asiakkaaseensa. Ne ymmärtävät, että henkilökohtainen asiakaspalvelu verkossa vaatii uudenlaista osaamista ja sisältöä” (lainaus kirjan takakannen tekstistä, kirjan kustantaja Talentum).

Aihe oli vaikeahko visualisoida, päässäni pyörivät sanat: tutkimusmatka, tuntematon, kylmyys, digitaalinen maailma ja kasvottomuus, mutta myös positiivisessä mielessä ”uuden ajan alku”.

Mielessä risteili monenlaisia juttuja, mutta sitten heräsi ajatus jäästä ja halusin katsoa mitä siitä saisi aikaiseksi. Jäädytin pakastimessa laakeassa astiassa vettä. Syntynyt jäälevy oli tosin muodoltaan liian säännönmukainen, joten se vaati pientä sulattelua ennen valokuvasta.

Siirsin kuvan koneelle ja aloin muotoilemaan sitä PhotoShopissa… Jääpalasta tein kaksi versiota, toisesta syntyi isot jääalueet ja toisesta ”maapallo”. Suuri tuntematon, kylmyys ja sähkö määrittivät värimaailman.

Lopullista kuvaa varten muutin maapalloelementin muodon kolmiulotteiseksi ja lisäsin sen ympärille hehkua. Lopuksi vielä digitaalisuutta kuvaavien nollien ja ykkösten upottaminen jäähän (kuvaavat myös kasvottomuutta) sekä valon kajastuksen antamaan toivoa asioiden paranemisesta.

Palaa sivun alkuun

Kaksi kuvaa ja tarina – yhteiskunnan monijakoinen muutosprosessi, luokkaerot, nälkävuodet…

(Suni, Hannu, Röyhkeä opetteja. SKHS.)

Sain nämä kaksi kuvaa kustannustoimittajalta kirjan kantta varten (kuvat: Wikimedia Commons). Kuvat olisi voinut sijoittaa kanteen ”limittäin/lomittain”, mutta halusin kuitenkin saada näiden kuvien tarinat yhdistetyksi samaan kuvaan.
Muutin molemmat kuvat harmaasävykuviksi. Syväsin taustan ja siirsin kerjäläisnaisen lapsineen, hyvinkin onnelliselta näyttävän, idyllisen kuvan etualalle.
Harmaasävykuvaksi muuttamani yhdistelmäkuvan muutin takaisin värikuvaksi, mikä mahdollisti taustalla olevan kuvan värittämisen hyödyntäen PhotoShop:in työkaluja. Taustalla olevan kuvan värittämisen tavoitteena oli luoda kuvien välille kontrasti, mikä ilmentäisi ja tukisi kirjan tarinaa.

Palaa sivun alkuun